konijnen
konijnen en knaagdieren behoren tot de kleine zoogdieren. zoogdieren zijn dieren met een ruggengraat, beharing en over het algemeen levend barend.Voorbeelden van kleine zoogdieren zijn cavia’s, muizen, ratten, hamsters, fretten en chinchilla’s. Een groep hele diverse diersoorten, maar die qua gedrag wel op elkaar lijken. Ze knagen of bijten graag. Konijnen behoren tot de haasachtigen. Als je ze loslaat in de kamer kunnen ze gaan knagen aan meubilair, planten en snoeren. Het konijn is een groepsdier. Het beste is het om er minimaal twee samen te houden. Om een misverstand uit de wereld te helpen; een konijn is geen knaagdier!!: Een konijn is een vlucht- of prooidier. Als je een konijn van bovenaf ineens wilt oppakken kan deze soms heftig schrikken en wegrennen. Vaak worden konijnen gehouden met cavia’s. Cavia’s gedragen zich echter anders dan konijnen en als je ze samen in één hok wilt houden is het verstandig verschillende verstopplekjes te maken zodat de dieren ook elkaar kunnen ontlopen. Konijnen zijn intelligente dieren, ze willen dan ook graag afwisseling. Regelmatig een ander speeltje, een keertje uit hun hok,zomers in een buitenren, dat zijn manieren om je konijn gelukkig te houden.In de natuur rent het konijn veel en ver. De grootte van het hok moet daarom ook afgestemd zijn op een stukje natuurlijk gedrag waarbij er gesprongen en gerend kan worden. Sommige rassen zijn beweeglijker dan andere. Als je niet zoveel ruimte hebt, kan je ook een konijnenhok met een verdieping kopen. Er zijn allerlei soorten en maten, maar over het algemeen geldt: hoe groter hoe beter! Je kan konijnen ook zindelijk maken door een speciale konijnen-w.c. in een vaste hoek te plaatsen, die te koop is bij de dierenspeciaalzaak. Omdat konijnen graag graven is het belangrijk om het gaas van een buitenren goed diep in de grond te steken, want anders kunnen ze makkelijk ontsnappen. Naast een hok is het ook wenselijk een ren te hebben zodat je het konijn ook eens op het gras kunt zetten. Op de bodem van het hok kan je een oude krant leggen, erop stro of hooi. Daar kan een konijn aan knagen en een lekker holletje van maken.
Als je konijn in de winter buiten blijft, moet je hem daar aan wennen door hem niet binnen te halen. Dan kan het een voldoende dikke vacht vormen. Zorg ervoor dat er voldoende stro in het hok ligt zodat het konijn zich warm kan houden.De opening mag niet in de wind staan, het mag niet tochten en het dak moet waterdicht zijn. Een extra jutezak ervoor kan helpen voor wat extra beschutting als het erg koud is. Zorg ook dat je konijnen altijd met zijn 2-en houdt. Ze hebben een maatje nodig. Een konijn allen voelt zich niet gelukkig. Ben er wel zeker van dat het mannetje gecastreerd is anders zitten wel al snel met nog meer konijnen en dat willen we nou NET NIET!!
Langharige konijnen en konijnen die aan het verharen zijn moeten worden geborsteld. Er zijn hiervoor speciale borstels te koop, maar een honden of kattenborstel voldoet ook. Bij kortharige konijnen die erg verharen kan ook een licht vochtig washandje worden gebruikt. Afhankelijk van de vachtsoort van het konijn moet je toch regelmatig borstelen. Sommige mensen laten het haar van hun langharige konijn knippen in erg warme zomers kort, zodat het konijn het niet te warm heeft. Een konijn mag je nooit aan zijn oren oppakken (zoals een goochelaar dat op plaatjes wel eens doet). Het beste is één hand in het nekvel en met de andere hand de onderkant van het konijn ondersteunen. Voorkom dat een konijn zich met de sterke achterpoten afzet en niet goed wordt ondersteund. Hij kan dan namelijk zijn rug breken.
Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer, zoals hooi en gras. Het konijn moet altijd onbeperkt hooi ter beschikking hebben. Ook gras en groenten bevatten vezels, maar geef hiervan niet teveel om diarree te voorkomen. Goed, volledig konijnenvoer (korrels) ernaast bevat de overige nodige voedingsstoffen. Vraag de dierenwinkel om advies welke brokjes en hoeveelheid gegeven mag worden. Pas op dat een konijn niet te dik wordt.
Konijnen eten ’s nachts een deel van hun eigen uitwerpselen op. Dit is volledig normaal voor deze diersoorten. Sterker nog: het is belangrijk dat zij dit doen omdat deze speciaal gevormde (wat zachter) uitwerpselen een belangrijke bron zijn van eiwitten en vitaminen die door darmbacteriën zijn geproduceerd. Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft afleiding, levert extra vezels op en is goed voor het gebit. De tanden en kiezen van konijnen groeien namelijk het hele leven lang door en moet door knagen steeds afslijten. Als dit niet gebeurt kunnen ze gaan doorgroeien en ernstige problemen veroorzaken in de bek. Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Er zijn speciale drinkbakjes of flesjes te koop.
Om te voorkomen dat konijnen ziek worden, kan er tegen een tweetal ziekten, myxomatose en een dodelijk besmettelijk darmvirus (VHD) geënt worden. Houd er bij konijnen verder rekening mee, dat de nagels soms geknipt moeten worden.Het komt voor dat tanden soms niet gelijkmatig afslijten, met een speciale tandenschaartje kan de dierenarts de tanden knippen. Regelmatige controle van tanden en nagels is belangrijk om je konijn zo lang mogelijk gezond te houden.
Maar kijk zelf ook regelmatig of je konijn geen wondjes of diarree heeft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb